www.biodiversity.vision

Истребување на биолошката разновидност

Биодиверзитетот се однесува на бројот и разновидноста на видови што ги имаме глобално, како и локално. Ова вклучува животни, растенија, габи, бактерии и алги.

Поради активности на забранување, оваа биолошка разновидност рапидно се намалува низ целиот свет, толку многу што може да се смета за настан за масовно истребување. Најпознатиот настан за масовно истребување беше кога диносаурусите изумреа. Може да се тврди дека биолошката разновидност на крајот ќе се опорави во една или друга форма исто како што се случи по изумирањето на диносаурусите, но ова може да трае многу долго и евентуално не пред самиот човечки вид да исчезне.

Ние им го должуваме на нашите идни генерации да прекинат со овој брз пад на биолошката разновидност. Светот без биолошка разновидност е досаден и може дури и да го загрози нашето постоење. Може да се тврди дека Coronavirus Covid19 пандемијата е резултат на нашето сè поголемо кршење на природата.

Во моментов има брз пад кај повеќето форми на живот. Habивеалиштето кое трае долго време за да се опорави, се губи. Разновидноста на птици, риби, пеперутки и други инсекти брзо опаѓа. Истото може да се каже и за разновидноста на растенијата и различните животни, вклучувајќи ги примат, па дури и припитомени животни.

Неодамна се посвети голем фокус на климатските промени. Сепак, и покрај сите разговори и новите технологии што се користат, особено за производство на моќ, целокупната светска комбинирана употреба на јаглерод базирана на јаглерод не опаѓа и затоа нашата борба против климатските промени не е успешна. Една од причините за ова е што вкупното население на планетите расте, а потрошувачката на сите расте.

Климатските промени се еден од факторите што влијаат на разновидноста на видовите. Во пресрет на губитната борба против климатските промени, очајно ни треба план Б или барем некои дополнителни алтернативни мерки за заштита на биолошката разновидност. Тоа е нашата тема.

Постојат и други организации таму што прават добра работа, се водат некои битки, но војната против загубата на биолошката разновидност се губи. Ние сакаме да го промениме тоа.

Нашиот голем план

  • да им покажат на политичарите дека луѓето сакаат вистински резултати и

  • да се работи со научници и други организации за да се справиме со главата за загуба на биолошката разновидност.

Можете да ни помогнете да ја оствариме нашата визија со ширење на зборот. Тоа е преку споделување на нашата врска и охрабрување на луѓето да ја изразат својата поддршка со придружување (дури и ако тоа е сè што прават) и / или со волонтирање и / или донирање.

We have done quick translations of some pages into various languages. We need your help now to correct these. Better translations as well as translations into other languages would be greatly appreciated. You can use the English version as a reference. Please register as a volunteer and/or send your translation / correction to biodiversity.vision@gmail.com