www.biodiversity.vision

Zhdukja e biodiversitetit

Biodiversiteti i referohet numrit dhe shumëllojshmërisë së specieve që kemi globalisht, si dhe në atë lokal. Kjo përfshin kafshë, bimë, kërpudha, baktere dhe alga.

Për shkak të veprimeve të banesave, kjo biodiversitet po bie me shpejtësi në të gjithë globin, aq sa dikush mund ta konsiderojë atë si një ngjarje të zhdukjes masive. Ngjarja më e famshme e zhdukjes në masë ishte kur dinozaurët vdiqën. Mund të argumentohet se biodiversiteti përfundimisht do të rikuperohet në një formë ose në një tjetër ashtu si ndodhi pas zhdukjes së dinosaurëve, por kjo mund të zgjasë një kohë shumë të gjatë dhe ndoshta jo përpara se speciet njerëzore të zhdukeshin vetë.

Ne i detyrohemi brezave tanë të ardhshëm të ndalojnë këtë rënie të shpejtë të biodiversitetit. Një botë pa biodiversitet është e mërzitshme dhe madje mund të kërcënojë ekzistencën tonë. Mund të argumentohet se Pandemia Coronavirus Covid19 është një rezultat i shkeljes sonë gjithnjë në rritje të natyrës.

Aktualisht ka një rënie të shpejtë në shumicën e formave të jetës. Habitati që kërkon shumë kohë për tu rikuperuar po humbet. Diversiteti i zogjve, peshqve, fluturave dhe insekteve të tjera po bie me shpejtësi. E njëjta gjë mund të thuhet për larminë e bimëve dhe kafshëve të ndryshme, përfshirë primatët dhe madje edhe kafshët shtëpiake.

Kohët e fundit është përqendruar shumë në ndryshimet klimatike. Sidoqoftë, përkundër të gjitha bisedave dhe teknologjive të reja që janë duke u përdorur në mënyrë të mirë posaçërisht për të gjeneruar energji, përdorimi i përgjithshëm i kombinuar në tërë botën i karburanteve me bazë karboni nuk është në rënie dhe kështu beteja jonë kundër ndryshimit të klimës nuk është e suksesshme. Një arsye për këtë është se popullsia e përgjithshme e planetëve po rritet dhe konsumi i të gjithëve po rritet.

Ndryshimi i klimës është një nga faktorët që ndikon në larminë e specieve. Përballë betejës humbëse kundër ndryshimit të klimës, na duhet dëshpërimisht një Plan B ose të paktën disa masa alternative shtesë për të mbrojtur biodiversitetin. Kjo është tema jonë.

Ka organizata të tjera atje që po bëjnë një punë të mirë, disa beteja po fitohen, por lufta kundër humbjes së biodiversitetit po humbet. Ne duam ta ndryshojmë atë.

Plani ynë madhështor

  • t'u demonstrojë politikanëve se njerëzit duan rezultate të vërteta dhe

  • të punojë me shkencëtarë dhe organizata të tjera për të trajtuar më tej humbjen e biodiversitetit.

Ju mund të na ndihmoni të realizojmë vizionin tonë duke përhapur fjalën. Kjo është duke shkëmbyer lidhjen tonë dhe duke inkurajuar njerëzit të shprehin mbështetjen e tyre duke u bashkuar (edhe nëse kjo është gjithçka që ata bëjnë) dhe / ose duke bërë vullnetarizëm dhe / ose duke dhuruar.

We have done quick translations of some pages into various languages. We need your help now to correct these. Better translations as well as translations into other languages would be greatly appreciated. You can use the English version as a reference. Please register as a volunteer and/or send your translation / correction to biodiversity.vision@gmail.com